MEDOVITA PČELARSTVO

Pakoštanska ulica 5, Zagreb, Hrvatska

Web stranica

0993174949

} 09:00-18:30H

Proizvodnja i prodaja meda osnovne su djelatnosti našeg gospodarstva. Nositelji smo priznanja “kosher certifikat” za med i proizvode od meda, a da bi naši proizvodi bili dostupni svima, nudimo vam besplatnu dostavu meda u Zagrebu i okolici te prodajno mjesta na tržnici Jarun i u Maksimirskoj ulici.

ČINJENICE O MEDU

 • med se prirodno kristalizira zbog prezasićenosti šećerima.
 • pčelinje proizvode treba što dulje držati u ustima, jer sadrže veliki broj jednostavnih tvari koje se mogu apsorbirati direktno u krv putem podjezičnih krvnih žila. tako se osigurava optimalna iskoristivost svojstava.
 • med tamnije boje sadrži više mineralnih tvari od svjetlijih vrsta medova.
 • med treba nastojati uzimati s tekućinom
 • veće količine meda uzete na tašte mogu izazvati bolove u želucu.
 • med se pri dekristalizaciji ne smije zagrijavati na temperaturu višu od 40°c jer gubi vrijedna svojstva.
 • med treba uvijek uzimati sa čistim, suhim drvenim, plastičnim, keramičkim ili staklenim predmetima, a nikako metalnim žlicama. kod kontakta metala s medom dolazi do reakcija organskih kiselina iz meda i metala (fe, zn i dr.) što dovodi do nepoželjnih reakcija za ljudski organizam.
 • med lako i brzo upija vanjske mirise o čemu valja voditi računa prigodom skladištenja.
 • med se čuva u zatvorenim posudama na suhom, tamnom mjestu i na sobnoj temperaturi. u tim uvjetima med zanemarivo gubi svoja svojstva unutar dvije godine. neki autori preporučaju čuvanje meda na teperaturama od 5°c do 10°c. u tim uvjetima med može sačuvati svoja svojstva tijekom desetak i više godina.
 • jedna litra meda ima težinu od 1,42 kg.
 • jednostavan način raspoznavanja meda upitne kvalitete je prisutnost vode, koju možemo prepoznati tako što se kap meda vrlo brzo razlije na staklenoj površini, dok kap čistog meda ostaje spljoštena
 • med je zreo kada je gušći i sa žlice curi vrlo sporo i bez prekida. kada se staklenka s medom okrene, zračni balon se mora polako pomicati prema vrhu, kao jedinstvena kugla
 • kada med curi sa žlice, ne smije kapati, već mora bez prekida curiti sve do debljine konca

MED I ZDRAVLJE

 • za skidanje masnoće u krvi
 • za jačanje organizma i imunitet
 • za ten i kožne bolesti
 • za žuč (dobro i za jetru)

KONZUMACIJA MEDA
kada se med uzima u raznim napicima tekućina ne smije biti prevruća, jer se prevelikim zagrijavanjem gube ljekovita svojstva meda. med treba biti potpuno otopljen, jer samo tada će ljudski organizam potpuno iskoristiti njegove ljekovite tvari. uzimamo li med bez tekućine, poželjno ga je držati u ustima sve dok se ne otopi. zbog lake probavljivosti trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost. njegova ga svojstva čine nezaobilaznom namirnicom u zdravoj prehrani. konzumacijom meda na pravilan način taj proizvod pretvaramo lijek.

ČUVANJE MEDA
med treba čuvati u čistim, suhim i tamnim prostorijama s dobrim provjetravanjem. prostorija ne smije biti vlažna jer med lako upija vlagu te stoga lako prihvaća druge mirise. relativna vlažnost zraka trebala bi biti između 60% do najviše 80%. med ne treba čuvati na niskim temperaturama, a do temperatura od 15°c kristalizacija mu je mnogo brža. najpovoljnija mu je temperatura za čuvanje u skladištima oko 17 – 19°c. u medu koji je proizveden prema pravilima struke vlaga ne smije prelaziti 20% vlage što između ostalog ovisi o vrsti meda. u tim uvjetima opstanak bakterija i gljivica gotovo je nemoguć. med ne treba držati u prostorijama s lukom, kiselim kupusom, naftom, benzinom, plinom i ostalim proizvodima intenzivnog mirisa, kao ni u vlažnim prostorijama. metalne posude koje nisu posebno pripremljene za med ne treba rabiti, jer u njima može doći do reakcije organskih kiselina i metala. i pri uzimanju meda nije preporučljivo koristiti metalni pribor, već npr. plastični, drveni, porculanski. za skladištenje meda koriste se inox posude za prehrambenu industriju.

 

Pogledano 1088 put(a), 1 pregleda danas

Dodaj novi komentar

Slični oglasi

PROIZVODNI OBRT KUPINA

0912531662

Orahovac ulica 5B, Zagreb, Hrvatska

09:00-19:00h

Oznaka na karti

Obiteljska plantaža za proizvodnju i promet eko kupina, napitaka i sadnica. Kupine su odnjegovane na plantaži obiteljskog gospodarstva Viduka na blagim obroncima moslavačkog Kloštar Ivanića.  Pročitaj više »

OPG proizvodi – Špajza Sopot

Ulica Milovana Kovačevića 1, Zagreb, Croatia

Radnim danima 8:00 - 20:00, subotom 8:00 - 15:00, nedjeljom i praznicima ne radimo

Oznaka na karti

100% domaće proizvode hrvatskih OPG-a možete pronaći u trgovini Špajza u Novom Zagrebu u naselju Sopot.  Pročitaj više »

CVJEĆARNA BRANKA

+385 1 48 30 312

Frankopanska ulica 3, Zagreb, Hrvatska

pon-pet: 08:00-13:00 i 17.00-20.00, sub: 08:00-15:00

Oznaka na karti

Cvjećarna “Branka” tvrtka je sa dugogodišnjom tradicijom, sastavljena od kreativnih florista koji u radu sa cvijećem nalaze neizmjerno zadovoljstvo.  Pročitaj više »