Aronija -Nalus d.o.o.

Kozjačka ul. 45/1, Zagreb, Croatia

Web stranica

01 3465 428

} 08:00-17:00

Upoznajte Aroniju: Sjevernoamerička super bobica!

Aroniju [ Wiki Aronija ] ( lat. aronia melanocarpa; eng., chokeberry ) uvrštavamo u skupinu bobičastog voća. Njezina domovina je istočna obala Sjeverne Amerike, dok je u Europi kao voćna vrsta najraširenija u državama bivšeg Sovjetskog Saveza i Poljskoj.

Izvorno ime – ” The Chokeberry ” (” opora bobica”), označava dvije vrste bjelogoričnih grmova iz porodice ruža (lat.rosaceae). Raste u obliku manjeg grma, najčešće oko 1,5 – 2 m visine, rijetko do 3 m. Relativno brzo se rasprostire korjenovim izdancima i formira skupinu grmova. Cvijet je bijel do blijedo ružičast, promjera oko 1,5 cm. Plod je crna bobica, veličine 6 – 9 mm. Meso ploda ima intenzivnu crvenu boju i slatku do kiselkastu i trpku aromu koja podsjeća na borovnice.

U svježem obliku, jednostavnim rječnikom možete ga “voljeti ili ne”, ali je sadržajem korisnih sastojaka – antioksidansa i anthocyanina, minerala i vitamina – prava vitaminska bomba za organizam. Zanimanje za doprinos zdravlju aronija soka zasnovan je na vrlo visokom stupnju antocijana i flavonoida, koji su pet do deset puta veći nego kod drugih vrsta voća kao što su brusnica, acai, borovnica, crna ribizla …

Vrijedni sastojci u bobicama aronije, kao što su antioksidansi, polifenoli, minerali i vitamini, prema nekim saznanjima pomažu u borbi protiv raka i srčanih bolesti. Duboko ljubičasta, gotovo crna pigmentacija ploda proizlazi iz izuzetno visokog sadržaja polifenola, posebno anthocyanina. Ukupni sadržaj anthocyanina izmjeren u crnoj oporoj bobici je i do 1.480 mg na 100 g svježeg ploda, a koncentracija proanthocyanidina je 664 mg na 100 g svježeg voća. Obje vrijednosti su među najvišim sadržajima i koncentracijama izmjerenim u istraživanjima biljaka do danas. U mjerenju snage antioksidansa, radikalni absorpcioni kapacitet kisika (ORAC) pokazuje da Aronija raspolaže s jednom od najviših ikad zabilježenih vrijednosti kod voća – 16.062 mikro mola na 100 g.

Aronija spada u porodicu ruža (Rosacea).
U prirodi je listopadni grm, visine 2-3 metra i 2,5 m širine. Jedna od njenih glavnih prepoznatljivosti su prelijepi bijeli cvjetovi, koji cvatu u kiticama

U našim klimatskim uvjetima (kontinentalna klima) cvatu krajem travnja. Listovi su ovalni nazubljenog ruba u vegetaciji tamnozelene boje a u jesen dobivaju dekorativnu žarko crvenu boju.

Okrugli ljubičastocrveni plodovi koji nastaju od cvjetova redovito se pojavljuju u velikom broju. Rječ je o sitnim okruglim plodovima koji po obliku sliče vrlo maloj mušmuli. Dozrjevaju krajem kolovoza.Meso ploda ima intenzivnu crvenu boju i slatko do kiselkastu i trpku aromu koja podsjeća na borovnice.

Pogledano 1341 put(a), 1 pregleda danas

Dodaj novi komentar

Slični oglasi

UDRUGA NADA – POMOĆ OBOLJELIMA OD POREMEĆAJA U PREHRANI

+38599 848 51 67

Ksaver 200, Zagreb, Hrvatska

pon-pet: 08:00-18:00

Oznaka na karti

Dobrodošli Anoreksija i bulimija nervosa poznate su kroz povijest ali u međuvremenu nisu shvaćane kao bolest već kao način života i oboljeli su bili kvalificirani kao čudaci,sveci ili vještice.Prvi detaljni…  Pročitaj više »

GREEN- BEZGLUTENSKI PROIZVODI

+385 1 2498 220

Maksimirska cesta 116, Zagreb, Hrvatska

pon-pet: 0800-:20:00, sub: 08:00-17:00

Oznaka na karti

Zašto green? GREEN je otvoren sa ciljem da Vam olakša put do proizvoda iz srca prirode.  Pročitaj više »

SORIA NATURAL – PROIZVODI OD LJEKOVITOG BILJA

+385 91 7869 111

Istarska ulica 45 b, Zagreb, Hrvatska

pon-pet: 08:00-19:00

Oznaka na karti

Tvrtka SORIA NATURAL® jedna je od vodećih tvrtki u Europi na području fitoterapije. Koristimo najmoderniju tehnologiju, koja omogućuje da su proizvodi od ljekovitog bilja koje nudimo puno djelotvorniji.  Pročitaj više »