KONOBA STONČICA

Stončica, Vis, Hrvatska

Web stranica

+38521 711952

} 13:00-23:00

O Stončici

U Stončici, lijepoj skrovitoj uvali nadomak Viške luke, poznatoj po visokom tornju jednog u nizu velikih jadranskih svjetionika, nedaleko od njezine istočne punte, bogata tradicija s kojom su odrasli ponukala je braću Linčir da unaprijede staro obiteljsko gospodarstvo. U jednom kraju piješćane plaže prostrana je prizemnica konobe koja nosi ime kao i uvala, a simbol joj je i cimer upravo svjetionik, nezaobilazna veduta cijelog otoka.

SLOŽNA BRAĆA

-U tom je lokalu jedan kraj gospodarskog lanca koji vode braća, kao produkt rada na zemlji i ribolovu, pa sve podsjeća na modernu varijantu zadružnog obiteljskog gospodarstva. Godinama četiri, a danas samo tri brata zamislila su da većinu onog što dolazi na stol sami proizvedu. Pave, Tripo i Toni, redom od najstarijeg do najmlađeg, podjelili su uloge.

-Linčirovi su otvorili restoran u ljeto 1995. godine, a u roditeljskoj se kući za goste kuhalo i prije. Živeći od polja i ribolova, kao i mnogi na otoku, roditelji su dugo godina ljeti držali pansion, pa su braća odrasla s jasnom predođbom ugostiteljstva. 

Kako znate, na moru je običaj da svi muški znaju kuhati, i to je odlično, pa je kuhinja Tripino carstvo. Ipak, uz njega kuha i Pavina kći Ana. Kakve brudete pripremaju, ne treba previše opisivati! Jedan, u kojem je dominirala tabinja, prvo je jelo koje smo kušali prije spomenute gradelade, još nam je živ u sjećanju. Ne mora sve doći najedanput. Ni mi pri prvom dolasku nismo kušali sve što Linčirovi kuhaju, vraćali smo se u Stončicu još mnogo puta, pa smo jeli i kozletinu pod pekom i deliciju nad delicijama, janjetinu s gradele. E, ali na gradelama se ne peku samo riba i meso, nego i pomidori. Ubrani u vlastitom vrtu, pomidori s gradela naročito prijaju uz pečenu ribu. Pečeni pomidori i lešo krumpir tradicionalno su viško jelo.

DOMAĆA ATMOSFERA

-Navečer je ovdije uvijek mir i tišina. Tripo je u pravu, ljetna noć na sidru u idiličnoj Stončici uvijek je jedan od najljepših događaja na điti. Nije nužnost da u njih jedete, dovoljna je već sigurnost da možete kad ste već usidrili, ako vas je volja, sjesti za njihov stol. Ipak gurmani, ljubitelji dobre tradicionalne otočne spize, k tome domaće da više domaća ne može biti, sigurno neće iz nje isploviti da ne kušaju nešto od onog što oni pripremaju.

JELOVNIK

  • HLADNA PREDJELA- dalmatinski pršut, kozji sir, domaći sir, salata od hobotnice, slane srdele, riblja pašteta, savur (marinada)
  • JUHE- riblja juha, mesna juha
  • TOPLA PREDJELA- rižoto od sipa, rižoto od plodova mora, rižoto od pomidore, špageti na “Toč od mesa”, špageti na brujet, špageti od plodova mora, špageti bianco
  • RIBE- bijela riba, gof na žaru, domaći sir, salata od hobotnice, slane srdele, riblja pašteta, savur (marinada)
  • RAKOVI

Pogledano 2819 put(a), 4 pregleda danas

Dodaj novi komentar

Nema povezanih oglasa