NOSIĆ GUME – USLUGE VULKANIZERSTVA

Vukovarska ulica 182, Split, Hrvatska

Web stranica

+38521 459 838

} pon-pet: 09:00-18:00, sub: 09.00- 12:00

Nosić gume je centar pneumatika u privatnom vlasništvu, osnovana 2004. godine. Od tada nudimo kvalitetne usluge za sve vlasnike automobila.

Gume svaki tjedan naručujemo od našeg partnera iz Njemačke, tako da nema “starih” guma.

Nosić gume je centar pneumatika u Splitu, koji se bavi prodajom i montiranjem guma i aluminijskih felgi. Zbog sve većeg tržišta i potražnje nastojimo biti najbolji u svom poslu.

Partner smo Njemačke PNEUHAGE grupe koja osim prodaje guma i felgi diljem Europe, također i proizvodi gume.

Naš cilj je Vaša sigurnost i Vaše zadovoljstvo!

Vrste guma

Ljetne gume

Uz klasična svojstva, na SUHOJ podlozi, bitna osobina ljetne gume je i ponašanje na MOKROJ, skliskoj podlozi. Ljetne gume su napravljene od mekše smjese u odnosu na zimske što im jamči bolja svojstva pri temperaturama iznad 7 stupnjeva. Padne li temperatura (ispod 7 stupnjeva), smjesa ljetne gume će se stvrdnuti, što se neće dogoditi sa zimskom.

Kada mijenjati gume novima? U principu, nakon što više “ne drže”, ili nakon što dubina profila postane manja od 2,5-3 mm, odnosno ako su gume starije od 3-4 godine. Gume starije od 8 godina OBAVEZNO zamijeniti.

Savjet: dobra guma dolazi od renomiranog proizvođača i uglavnom je skuplja od konkurencije.

Zimske gume

U odnosu na ljetnu, zimska je guma napravljena od drugačije gumene smjese te je otpornija na promjenu temperature, odnosno na hladnoću. Samim time, zimska guma bolje “drži cestu”. Uz to, posjeduje i posebne lamele na gaznoj površini, za bolju apsorpciju snijega i leda. Zimske gume na vanjskom rubu nose oznaku M+S (Mud & Snow, tj. blato i snijeg) ili imaju istaknut simbol snježne pahuljice. Profil (dubina utora ili kanala na gaznoj površini) NE smije biti manji od 1,6 mm. Preporučljivo: 4 mm. Također, preporučuje se i povećati tlak u zimskim gumama, u odnosu na ljetne za 0,2 bara, što pospješuje svojstva gume, kao i mijenjati zimske gume novima nakon tri odvožene sezone. Zimske gume trebaju biti istih dimenzija kao i ljetne (prema podacima u prometnoj dozvoli).

Savjet: montirati sve 4 zimske gume istog tipa (proizvođač + model), a ne samo dvije na pogonske kotače. Postavljanjem istih guma samo na prednje ili zadnje kotače, auto vam može veoma lako zanositi u zavojima ili proklizati, te se čak ne zaustaviti na vrijeme prilikom kočenja.

Cjelogodišnje gume

Adekvatna za korištenje tijekom ljeta i zime, no tekuvjetno adekvatna jer je riječ o gumama koje pokušavaju biti dobre i ljeti i zimi, ali u praksi, pružaju tek prosječne (u većini slučajeva i ispodprosječne) osobine u različitim vremenskim uvjetima. Primjerice, lošiji zaustavni put i na suhoj i na mokroj podlozi kao i na snijegu, lošije držanje ceste…

Budući da nisu idealne niti za zimske, niti za ljetne uvjete, cjelogodišnje auto gume ne mogu vam niti jamčiti toliku sigurnost u vožnji. Osim toga, kao što smo već spomenuli, cjelogodišnje auto gume se i brže troše

Oznake na gumi

PRIMJER*

205 / 55 R16 – 91 V

205 = širina gume u milimetrima (misli se na njen najširi dio – ova guma je široka 20.5cm).

55 = postotak visine gume. U ovom primjeru je to 55% od 205mm (širine) = 112,75mm.

R = znači da se radi o radijalnoj gumi.

91 = indeks max. mase koju guma može podnijeti. Ova oznaka se odnosi na masu po kotaču.

V = indeks brzine do koje proizvođač preporučuje korištenje gume.

FELGE

  • ALUMINIJSKE
  • ČELIČNE

 

 

Pogledano 1098 put(a), 1 pregleda danas

Dodaj novi komentar

Nema povezanih oglasa