BAREDINE JAMA CROATIA – SPOMENIK PRIRODE

Nova Vas, Hrvatska

Web stranica

+38552 421 333

} 10:00-17:00

O Nama

Jama Baredina, geomorfološki spomenik prirode i prvi speleološki lokalitet Istre uređen za turističku namjenu, za posjete otvoren od 1995. godine.

-U jamu se ulazi svakih 30 minuta u pratnji vodiča koji je uključen u cijenu, a posjet traje 40 minuta.
Individualne posjete u radnom vremenu nije potrebno posebno najavljivati.
Cijena ulaznice za domaće školske i studentske grupe iznosi 20 kuna po osobi.

Obilazak jame

Obilazak jame traje 40 minuta. Stazom duljine 300 metara, posjećuje se pet bogato ukrašenih dvorana i silazi se do podzemnog jezera na dubini 60 metara.

Zanimljivost ovog pustolovnog pothvata je i susret s podzemnim životinjskim svijetom: vidjet ćete čovječju ribicu (Proteus anguinus Laurenti), endem dinarskog krša, životinju koja živi samo u ovim krškim područjima.

U jednoj od dvorana proći ćete pored otvora širokog 4m koji se vertikalno nastavlja u dubinu još 66 metara tako da ukupna dubina jame iznosi 132 metra

Jama je osvijetljena i uređena, staza i stepenice imaju čvrste rukohvate. Temperatura je ugodnih 14?C.

U jamu se ulazi se svakih pola sata u pratnji našeg vodiča (uključen u cijenu) i jezici vođenja su hrvatski, talijanski, njemački, engleski ili ruski jezik (uz najavu moguće slovenski i francuski).

Opis Terena

Jama Baredine nazvana je imenom okolnog terena (baredine), a vjerojatno potječe od riječi bared, koja u lokalnom dijalektu označava zapušteno zemljište.

Smještena je u zapadnom dijelu Istre između Poreča, Višnjana i Tara, samo 5 km od obale mora. Krški teren, u kojem je nastala, morski je sediment kredne starosti prekriven zemljom crvenicom(terra rossa). Od vertikalnog ulaza jame, smještenog na 117 metara nadmorske visine, pruža se pogled preko uređenih nasada maslina i vinove loze sve do mora.

Dodatno

Uz jamu uređen je besplatan parking (za automobile i autobuse), recepcija, caffe bar/biffe, Traktor story – izložba povijesnih traktora i postav o kruhu, maslinovom ulju i vinu, prodaja suvenira, centar za speleo penjanje – Speleolit i foto galerija sa tematskom izložbom fotografija vezanih uz istraživanje jama i špilja.

IZLOŽBE KOD JAME

Fascinantan napredak ostvaren od strane čovjeka u razvoju mehanizacije za žetvu na poljima pšenice tokom prošlog stoljeća bit će tema ove značajne izložbe prezentirane od strane Traktor Story “-a, u suradnji s Povijesnom arhivom “Pietro Laverda” iz Breganze , pored Vicenze, Italija.

Tako će sugestivnom ambijentu galerije Konobon, biti izloženi povijesni dokumenti i fotografije koji opisuju razvoj tehnike žetve i vršidbe žita počevši s prvim jednostavnijim tipovima u devetnaestom stoljeću do široke primjene suvremenih kombajna.

 

DODATNA PONUDA

Traktor story & Galerija Konobon

Izložba povijesnih traktora | Postav o kruhu, maslinovom ulju i vinu

U prostoru, gdje se od davnina nalaze susretišta komunikacija i putova, uz jamu Baredine kao prirodnu znamenitost, postavljena je izložba posvećena poljoprivredi kroz prikaz predmeta i strojeva usko vezanih uz povijest ovog kraja i njegovih ljudi.

Prvi dio izložbe je stalni postav pedesetak povijesnih traktora i poljoprivrednih strojeva nazvan Traktor story. Nostalgiju mnogih pobuđuje stari Fordsoniz 1923. godine, prvi traktor koji je došao u našeseloi dizel motor na grijanu glavu koji je nekoć pokretao porečki mlin uz brojne dokumente i fotografije iz tog vremena.
U ekskluzivnom prostoru Galerije Konobon predstavljena je priča o mediteranskoj trilogiji – kruhu, maslinovom ulju i vinu, zastupljenima na ovim prostorima od antike, preko srednjeg vijeka pa do naših dana.

PONUDA DEGUSTACIJA:

Degustacije se nude samo uz razgled Traktor story & Galerije Konobon i potrebna je nadoplata ulaznice za Traktor story & Galeriju Konobon prema navedenom cjeniku za grupne posjete.

  • Istarsko vino ( prezentacija i kušanje 3 vrste kvalitetnih vina uz kruh i sir )
  • Istarska supa ( prezentacija i spremanje pred gostima uz kušanje )
  • Maslinovo ulje ( prezentacija i kušanje 3 vrste maslinovih ulja uz kruh )
  • Istarski pršut – ovčji/kozji sir – masline (porcija 100g) uz kruh
  • Rukom rezani istarski pršut pred gostima s prezentacijom (porcija 70g) uz kruh
  • Rukom rezani istarski pršut pred gostima s prezentacijom (porcija 100g) uz kruh

Pogledano 1152 put(a), 1 pregleda danas

Dodaj novi komentar

Nema povezanih oglasa