SIRANA MIH

Stanić 29, Kolan, Otok pag

Web stranica

023 698 012

} 09.00-17.00

O nama

 

MIH Sirana Kolan
Obitelj Pernjak je kroz cijelu svoju povijest bila vezana uz otok, težački život te ljubav prema ovčarstvu i oduvijek je bila poznata po proizvodnji vrhunskog Paškog sira, skute i paške janjetine. Obiteljska tradicija koja datira još iz daleke 1890. godine bila je i danas je garancija kvalitete. Davne 1960. godine naš djed Ante i baka Tonica, Paški sir koji proizvode u domaćinstvu plasiraju kroz svoju konobu (restoran) koja je ujedno bila i prva u Kolanu te među prvima na otoku. Sir ponajviše prodaju stranim gostima (lovcima) iz Italije, tako da možemo reći da smo prvi izvoznici Paškog sira van tadašnjih granica države. Početkom 90-ih godina 20. stoljeća, g. Dubravko Pernjak okreće se intenzivnom stočarstvu te povećava stado na 150 muznih ovaca, a samim time i proizvodnju sira. S obzirom na nestabilnost uzrokovanu započetim Domovinskim ratom, g. Dubravko kao hrvatski branitelj nije bio u mogućnosti širiti poslovanje. Nakon tih turbulentnih vremena, na temeljima dugogodišnje tradicije i proizvodnje u obiteljskom gospodarstvu, 1995. godine g. Dubravko Pernjak osnovao je tvrtku MIH te opremio mini siranu sa proizvodnjom Paškog sira u malo većim količinama za tadašnje vrijeme, cca. 3000 kg. Nakon povratka sinova Šime i Marina sa školovanja, rodila se ideja o izgradnji većeg objekta za proizvodnju sira, tako da je 2006. godine MIH Sirana krenula sa proizvodnjom u potpuno novom objektu, koji je izgrađen po europskim standardima i sa modernim proizvodnim pogonom. Kako je kroz godine rasla i potražnja za našim sirevima, javila se i potreba za širenjem asortimana pa MIH Sirana pored našeg najvažnijeg i najkvalitetnijeg Paškog sira, proizvodi i sireve od kravljeg mlijeka.

Da bismo proizveli vrhunske sireve potrebno nam je i vrhunsko mlijeko koje za Paški sir dobivamo od našeg matičnog stada koje broji 400 muznih ovaca, autohtone pasmine otoka Paga, Paške pramenke. Ujedno smo prvi na otoku koji smo modernizirali način mužnje te 2011. godine uveli sustav strojne mužnje ovaca. S obzirom da nam količine iz naše proizvodnje nisu dostatne, surađujemo sa brojnim domaćinstvima na otoku Pagu koja se bave proizvodnjom kvalitetnog ovčjeg mlijeka. Osim ovčjeg mlijeka MIH Sirana otkupljuje i kravlje mlijeko, od naših kooperanata sa područja Dalmatinske zagore i Like, za proizvodnju ostalih vrhunskih kravljih sireva.

MIH Sirana zapošljava 20 djelatnika, ukupno proizvodi preko 150 tona sireva godišnje te posluje kao respektabilan proizvođač sireva na području Republike Hrvatske i šire. Garancija kvalitete naših sireva je nasljeđe obitelji Pernjak, i obveza spram našim precima.

Pogledano 900 put(a), 2 pregleda danas

Dodaj novi komentar

Nema povezanih oglasa