TURISTIČKA ZAJEDNICA MOŠĆENIĆKA DRAGA

Aleja Slatina bb, Mošćenička Draga, Hrvatska

Web stranica

+385 51 739 166

} pon-pet: 08:00-18:00

O Mošćenićkoj Dragi

U doba Austrougarske, razvojem željeznica Beč – Matulji, Beč – Ljubljana – Trst, Zagreb – Karlovac – Rijeka, krajem 19. i početkom 20. stoljeća na Opatijskoj je rivijeri započeo turizam. Gosti su iz Opatije kočijama počeli odlaziti na izlete u romantičnu Mošćeničku Dragu. Prvi gosti noćili su u prelijepim vilama izgrađenim krajem 19. stoljeća. Početke turizma obilježila je obitelj Armanda koja je posjedovala istoimeni hotel u centru Drage. Na temeljima tog povijesnog hotela podignut je hotel Draga koji je prvo promijenio ime u Miramar, a kasnije u današnji Mediteran. Uz hotel Armanda, jedan od začetnika draškoga turizma bio je Pansion Alla Marina na samoj plaži. Naravno da su blaga mediteranska klima, čisto more, prelijepa priroda, zdrava i ukusna hrana počeli privlačiti posjetitelje iz svih krajeva svijeta.

GDJE ODSJESTI?

TURISTIČKE AGENCIJE

U našim informativnim centrima i agencijama dobit ćete informacije o mogućnostima smještaja. Sjedište Turističke zajednice se nalazi kod autobusne stanice u Mošćeničkoj Dragi. U agencijama poduzeća Annalinea, u centru mjesta, te u Info centru, na raskrižju, možete dobiti sve informacije o smještaju u hotelima, apartmanima, sobama, vilama.

NAŠE PLAŽE

Kad vam netko spomene Mošćeničku Dragu, u mislima ćete sigurno vizualizirati drašku plažu, jer ona je najljepši žal Kvarnera, a možda i cijeloga Jadrana. Zovemo je Sipar, a duga je nekoliko stotina metara. Stvarala se iz pijeska draškoga potoka koji izvire na obroncima Učke, a njene oblutke klešu morski vali. Plaža se nastavlja na jug, prema Sv. Ivanu, a posebno je lijep onaj dio skriven među stijenama, ispod vile Zagreb. Nudisti će svoje mjesto pod suncem potražiti na FKK plaži Senjavac, odmah nakon plaže Sv. Ivan.

Između Mošćeničke Drage i Brseča nalaze se dvije veće plaže, Uboka i Jelenšćica. Osim morskim putem do njih možete stići pješice stazama koje vode s glavne prometnice Rijeka – Pula. Barkom možete Pod Brseč, prema Plominu, i stići ćete do plaže Stupova. Vozilom ili pješice, kroz brsečku valu, pokraj groblja, spustite se do plaža Klančac i Rive. Ako imate manju barku krenite u obilazak i istraživanje brsečke obale. Skrijte se u hladovinu malenih pješčanih uvala. Na susjednim ćete plažama ugledati stare kamene ribarske kućice koje su vlasnicima služile, a služe i danas, za spremanje barki i ribarskog alata nakon ribarenja.

AKTIVNI ODMOR

Trebišće – mitsko povijesna staza- odručje Trebišća – Perun – odabrali su prvi doseljeni Slaveni za pozornicu njihovih najsvetijih vjerovanja gdje su se odvijala mitska zbivanja između boga Peruna i boga Velesa, u kojima je počivao ciklus života te prirodne mijene od presudne važnosti za ljudski opstanak. Nedavna znanstvena istraživanja dokazala dugo postojeću slutnju da su ovi obronci Učke bili sveti prostori za prve slavenske doseljenike na Kvarner. Krenete li ovom mitsko – povijesnom stazom, otkrit ćete tko su zapravo Slaveni, odakle su došli te kakva su im bila vjerovanja i mitologija.

Učka Trail 2016-  Učka Trail jedinstveni je spoj mora i planine, mediteranske klime, raznolike šumske vegetacije, plavog i zelenog, sa predivnim pogledima na Kvarnerski zaljev i otoke te Istru na zapadu.

Učka Trail je natjecanje, ali i svojevrsno putovanje kroz zaštićeni prirodni krajolik Parka prirode Učka, koje Vam pruža mogućnost da vidite i doživite mjesta u kojima su povijest, tradicija, mitologija i drevne legende isprepletene sa prirodnim ljepotama, čineći tako ovo natjecanje posebnim i nezaboravnim. Utrka prati uske šumske staze i puteljke, uz pokoji kilometar makadama i asfalta, vodeći vas istočnim (kvarnerskim) padinama planine Učka, a jednim dijelom i njenim širokim grebenom.

Utrka je dio serijala Kvarner Trails koji kroz trail & mountain running utrke objedinjuje i promovira 3 najljepša prirodna/planinska područja na Kvarneru: Park prirode Učka, Nacionalni park Risnjak & Hahlići.

GASTRONOMIJA

Kvarnerski ili draški škamp gastronomski je specijalitet ovoga kraja. Pjeskovito i čisto dno zaljeva idealno je stanište za rakove. Naše jedinstvene škampe nalaze se na jelovniku gotovo svakog ribljeg restorana i nude se svježi, a nerijetko i vrlo veliki primjerci. Pripremaju se na više načina – isprobajte jedan od njih i poželjet ćete kušati i one ostale.

Uživajte u gastronomskim delicijama koje vam nude naši ugostiteljski objekti. Gotovo sva jela rade se na zdravom maslinovom ulju. U proljetnim mjesecima svakako kušajte i samonikle šparoge koje se pripremaju na najrazličitije načine, a u jesenskim danima vas slastice od kestena – kod nas maruna – neće ostaviti ravnodušnima.

Posjetite stoga sve naše konobe, gostione i restorane: gostionice „Johnson“ i „Na Rivi kod Benita“, bistroe „Plaža“ i „Dora“, bife „Sportsko“, konobu „Nostromo“, restoran „Sidro“, zalogajnicu „Mrvica“, restorane hotela „Marina“ i „Mediteran“, te pizzeriju hotela „Marina“, kao i pizzerije „Gimi“ i „Val“, zatim konobu „Batelan“ u Brseču, restoran „Perun“ u Mošćenicama i konobu „Slamnjaki“ u Sv. Jeleni.

Kušajte svakoga dana drugo jelo u jednom od nabrojenih objekata i vidjet ćete da su jelovnici raznovrsni i prilagođeni vašim gastronomskim zahtjevima.

Pogledano 568 put(a), 1 pregleda danas

Dodaj novi komentar

Slični oglasi

ANNALINEA TURISTIČKA AGENCIJA

+385 51 737 207

Stari grad 1 ,Mošćenička Draga, Hrvatska

pon-pet: 09:00-17:00

Oznaka na karti

Annalinea d.o.o.  Pročitaj više »