OPG LESJAK

Ulica Ivana Gorana Kovačića 50, Čakovec, Hrvatska

Web stranica

098813730

} 09:00-19:00h

OPG Lesjak među većim je uzgajivačima aronije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Sve veća potreba za ovom iznimno zdravom i ukusnom biljkom, te želja za ekološkom proizvodnjom hrane, nagnale su nas na pokretanje uzgoja aronije.
Obiteljsko smo poljoprivredno gospodarstvo smješteno u pitomom krajoliku. Naši se nasadi nalaze u Strahonincu, mirnom mjestašcu u blizini Čakovca, no dovoljno daleko od grada kako bismo izolirali tlo od gradskih utjecaja. U proizvodnji nas vode načela ekološkog uzgoja, za koji je potreban čist zrak i tlo slobodno od uporabe pesticida, umjetnih gnojiva i sličnih agrokemikalija. Godine 2012. zasadili smo prvih 200 sadnica aronije, da bismo samo godinu dana kasnije povećali broj sadnica na 2000, koje smo zasadili na ukupnoj površini od 1 hektara. Zahvaljujući svojoj prirodnoj otpornosti i izostanku napada nametnika, aronija je idealna biljka za ekološki uzgoj te u njezinoj proizvodnji prskanje nije ni potrebno.

Cilj nam je svojim djelovanjem promovirati organski i eko-uzgoj u Međimurju, pa i u cijeloj Hrvatskoj.

VIZIJA
Učiniti lako dostupnima vrhunske proizvode od aronije koju nam daje priroda, naša je vizija. Kao hrvatski proizvođači koji koriste hrvatsko tlo, smatramo da naša zemlja ima dovoljno potencijala biti ne samo samoj sebi dovoljna, već i postati konkurentan igrač na svjetskoj sceni organske proizvodnje hrane. U budućnosti, voljeli bismo biti prepoznati kao vodeći uzgajivači aronije u ovom dijelu Hrvatske, i šire. Na taj će način zdrave aronijine bobice i njezini prerađeni proizvodi biti pristupačniji svakom hrvatskom građaninu.
aronija – crni plodovi

MISIJA
Razviti svijest o zdravoj prehrani i prevenciji bolesti, odnosno promovirati prirodne načine liječenja već prisutnih oboljenja, naša je misija. Još je Hipokrat u 5. stoljeću prije Krista ustanovio povezanost zdravlja i prehrane. „Neka hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana“, njegove su riječi čija načela i mi prihvaćamo. Smatramo da redovitim konzumiranjem prirodnih antioksidanasa koji se nalaze u plodu aronije možemo spriječiti razvoj mnogih zdravstvenih tegoba. Također, svojim radom u području eko-uzgoja želimo dati primjer drugim proizvođačima i pokazati kako je ekološki uzgoj isplativ. Organska poljoprivreda je posao budućnosti!

VRSTE ARONIJE

 • Crvenoplodna aronija (lat. Aronia arbutifolia): karakterizira je crveni plod čije su bobice najmanje od svih triju vrsta aronije – širine od 4 do 10 mm. Grm je srednje nizak (od 2 do 4 m); maksimalno naraste do 6 metara. Cvjeta bijelim ili svijetloružičastim cvjetovima širine oko 1 cm. Listovi, koji se mogu upotrijebiti za čaj, široki su od 5 do 8 cm. Plodovi ove vrste aronije konzumiraju se pretežito sirovi zahvaljujući izvanrednom okusu.
 • Ljubičastoplodna aronija (lat. Aronia prunifolia): iako neki stručnjaci tvrde da je ova vrsta aronije ustvari hibrid nastao kombinacijom crnoplodne i crvenoplodne aronije, većina je navodi kao zasebnu vrstu. Karakterizira je tamnoljubičasti plod, čija boja ponekad prelazi i u crnu. Bobice su širine od 7 do 10 mm. Period cvjetanja ljubičastoplodne aronije traje od travnja do srpnja.
 • Crnoplodna aronija (lat. Aronia melanocarpa): OPG Lesjak koristi ovu vrstu aronije kao simbol svojeg brenda. Karakteriziraju je plodovi crne boje koji su, u prvom razdoblju rasta, crveni, no kasnije potamne. Bobice su veličine od 6 do 9 mm. Grm joj je nizak, najniži od svih triju vrsta aronije – naraste od 1 do maksimalno 3 metra. Listovi su široki oko 6 cm, a bijeli cvjetovi crnoplodne aronije široki su oko 1,5 cm. Ova se vrsta aronije najčešće konzumira prerađena.
  Aronia melanocarpa prozvana je supervoćem, čiji se svi sastavni dijelovi – od lišća, sjemenki, soka i ljuske – mogu upotrijebiti u prehrani odnosno prirodnoj medicini.

PROIZVODI:
Aronija – matični sok
Opis proizvoda:

 • 100 % matični sok dobiven hladnim prešanjem ekološki uzgojene aronije.
 • Potpuno prirodan, bez dodatka konzervansa i šećera.
 • Njegova snažna antikancerogena i antioksidativna svojstva pomažu u očuvanju
 • zdravlja i vitalnosti.
 • Sadrži minerale cink, željezo, bakar, kalij, kalcij, fosfor, mangan i jod.
 • Prepun je vitamina, od C, A i E, preko beta-karotena, pa sve do vitamina skupine B-
 • B9.
 • Preporučena dnevna doza: 30 – 60 ml.

 

Aronija – voćni čaj

Opis proizvoda:

Opis proizvoda:

 • 100 % prirodan čaj dobiven iz ekološki uzgojenih bobica aronije.
 • Hrani organizam C-vitaminom te poboljšava krvnu sliku.
 • Žličicu čaja preliti s 2 dl kipuće vode, ostaviti 5 – 10 minuta te poslužiti vruć ili ohlađen.
 • Korišten s dodatkom limuna i meda, izuzetno je okrepljujuć.

Pogledano 690 put(a), 1 pregleda danas

Dodaj novi komentar

Nema povezanih oglasa