KONOBA ASTAREA

Ronkova 9, Brtonigla, Hrvatska

Web stranica

+385 52 / 77 43 84

} 11:00-00:00

O NAMA

Istarske su turističke atrakcije podijeljene u dva temeljna poglavlja: spektakularni morski krajobrazi poput rovinjskog i veličanstveni brežuljci poput motovunskog. Brtonigla ne spada ni u jednu kategoriju. Nije na moru, a baš ni na brdu. Restoran Astarea u Brtonigli ne privlači nikakvim vanjskim atrakcijama. Čak je i ono po čemu se oglašava u vodičima dosta šturo: riba na gradelama, janjetina pod pekom. “So what” rekli bi Englezi. A nije baš “so what”.

Gost koji točno zna što želi u Astarei iz nje će izaći vrlo zadovoljan. Postoji, naime, iznimno zanimljiva kombinacija najavljenih jela: ne janjetina, nego riba pod pekom i to zemljanom (kuhar koristi i metalnu peku). A i samu ribu, po želji gosta, vlasnik i kuhar Anton Kernjus stavit će u zemljanu posudu. Ribu ce obložiti krumpirom i kapulom i ukrasiti pokojom školjkom, ako je dobre volje i nekim škampom. Srećom Anton je druželjubivo biće, uglavnom je dobre volje rado će i naširoko objasniti svoj gastronomski credo. U poštivanje tradicije ugradio je i dosta osobnosti, mada prikrivene.

-Objed u kojem je u središtu riba pod pekom, čripnjom kako kažu Istrijani, treba započeti jakovskim kapicama na žaru. Kad školjke postanu vrele, Anton ih podlije posebnom juhicom od malvazije, koju začinjava maslinovim uljem, češnjakom i konjakom. Juhica odmah počinje šištati na vreloj školjki i širiti mirise koji goste prave opasno gladnima. Kako su pršut jakovske kapice izbacile s pozicije predjela, u Astarei će izvanredni, pravi istarski pršut od svinja provjerenog i časnog porijekla zauzeti ugledno mjesto deserta. Desert će tako postati dvodijelni, pršut i obična štrudla od jabuka. Obična? Ne baš obična, pod čripnjom, u zemljanoj posudi, vrlo diskretno začinjena dimom sa žara.

Anton radi sedam dana u tjednu od marende do ponoći, cijele sezone. Nije poznato kada se odmara.

KONOBA ASTAREA

Povijesne slike, ručno izrađene zavjese i istarski ručni rad obilježavaju rustikalni ambijent ove omiljene konobe u Brtonigli, koja se nalazi uz cestu, koja vodi od Novigrada za Buje. Središnji dio lokala čini veliki otvoreni kamin na kojem vlasnik, Anton Kernjus, na tradicionalni način priprema specijalitete na žaru. Kao specijalitet kuće treba navesti ispod peke na žaru napravljenu pitu od jabuke.

-Za preporučiti su izmedu ostalog i riba na žaru, janjetina na glinenoj posudi i crni rižoto sa različitim morskim plodovima. Tko radije sjedi vani, trebao bi unaprijed rezervirati mjesto na pokrivenoj terasi. Treba navesti da osoblje govori njemački, tako da se najbolje već preko telefona informirati o svojim najdražim specijalitetima.

BRTONIGLA

Mjesto Brtonigla koje se nalazi u neposrednoj blizini istarskog gradića Buja, prepoznatljivo je po nizu dobrih ugostiteljskih objekata. Medu njima se posebno ističe konoba Astarea, koja se nalazi uz glavnu cestu na putu od Buja prema Novigradu.

1980. godine konoba Astarea prvi je put gostima otvorila svoja vrata zahvaljujući kapetanu Orepić Peri, koji je izgradio dugogodišnju tradiciju i uspješno vodio poslove do 1995. godine. Iste godine, u istom duhu i sa puno entuzijazma konobu je preuzela obitelj Kernjus na čelu sa Antonom Kernjusom.

Okolica Brtonigle je poznata po proizvodnji kvalitetnog vina i vrhunskog maslinovog ulja. U neposrednoj blizini nalazi se gradić Novigrad, gdje obitelj Kernjus svakodnevno nabavlja svježu ribu i morske plodove. Svježi morski plodovi, kvalitetno vino, maslinovo ulje i kuharsko umijeće Antona Kernjusa omogućavaju konobi Astarea da svaki dan iznova iznenadi svoje vjerne goste izvrsnim specijalitetima.

PONUDA

Pogledano 596 put(a), 1 pregleda danas

Dodaj novi komentar

Slični oglasi

KONOBA MALO SELO

+38552 777 332

Konoba Malo selo, Buje, Croatia

pon-pet: 17:00-22:00, sub-ned: 12:00- 22:00

Oznaka na karti

Konoba Malo selo je mali obiteljski restoran koji vec preko 25 ljeta svojim gostima nudi tipicnu istarsku kuhinju.  Pročitaj više »